Razlike između muškog i ženskog mozga

mozak

 

Uvijek ste se trudili razumjeti svoju bolju polovicu, ali vam to nikako nije polazilo za rukom? Vaš dragi vam je uvijek bio nepoznanica? Možda nije problem u vašim partnerima, a čudom ni u vama….”Problem” je u različitosti koje posjeduju muški i ženski mozak !

Tako su primjerice dijelovi frontalnog režnja, odgovorni za donošenje odluka i rješavanje problema, proporcionalno veći kod žena. S druge strane, kod muškaraca je veći dio mozga koji pomaže prilikom prostorne percepcije i gdje se izaziva borba, što ukazuje na to da muškarci brže osjećaju opasnost i na nju brže reagiraju.

Okvirno gledajući, ženski je mozak stalno aktivan, dok je muški mnogo mirniji. Žene osjećaju bol jače od muškaraca, zbog čega su osjetljive na dodir. Mehanizmi za bol u mozgu su različiti zbog spolnih hormona. Muškarci su manje osjetljivi jer su od početka ‘okupani u testosteronu koji ih štiti’, objašnjavaju znanstvenici. Iz istih razloga žene su tri puta osjetljive na migrenu od muškaraca.

Osim toga, kod pripadnica nježnijeg spola lakše se aktiviraju moždani živci povezani s migrenom, tvrdi Andrew Charles, čije se istraživanje o svjetlosti kao snažnom stimulansu migrena pokazalo kako ova stimulacija kod muškaraca mora biti trostruko veća da bi proizvela istovjetan efekt kao kod žene s migrenom.
Kada je riječ o memoriji, istraživanja su pokazala da žene pamte bolje od muškaraca. To je zato što posjeduju veću aktivnost u dijelu mozga odgovornom za pamćenje. No, dugoročno gledajući, žene ipak u odnosu na muškarce više pate od demencije. Zbog utjecaja estrogena i testosterona na mozak, čak 20 posto više žena umire i od Alzheimerove bolesti.

Estrogen žene štiti od neurodegenerativnih promjena, dok kod muškaraca to radi testosteron. Međutim, smanjenje razine testosterona za muškarce nije toliko dramatično kao kad je riječ o padu razine estrogena kod žena. To se posebice osjeti nakon menopauze, kad žene postaju podložnije demenciji u odnosu na muškarce.

mozak_340911S0

 

0 thoughts on “Razlike između muškog i ženskog mozga”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *