Nećete vjerovati što vas može zaštiti od raka!

zdravlje

Mnogi od nas u užurbanom svijetu u kojemu živimo zaboravljaju na važnost sitnih detalja koji nam mogu očuvati zdravlje.  Ovim putem vam donosimo nekoliko jednostavnih savjeta koje su znanstvenici kroz dugotrajna potvrdili kao uspješne metode suzbijanja ove opake bolesti.

Više spavajte

Istraživanja su pokazala da ljudi koji spavaju manje od šest sati tijekom noći imaju 50 posto veće šanse za razvoj raka debelog crijeva od onih koji spavaju više od sedam sati. ‘Spavanje pomaže stanicama da se oporave’, tvrdi Marisa C. Weiss, predsjednica i osnivačica stranice BreastCancer.org.

Izbjegavajte plastične vrečice za hranu

Bisfenol A (BPA) je kemijski spoj koji se koristi za proizvodnju plastičnih boca za vodu, čaša i posuda za čuvanje hrane, a otpušta se prilikom izlaganja toplini i tako može prijeći na vaš obrok. Hranu za posao bolje je pakirati i prenositi u keramičkim posudama.

Družite se

Slanje poruka i tweetanje je odlično, ali to ne bi trebalo zamijeniti stvarno druženje. ‘Jaka društvena povezanost (ali ne ona virtualna) pomaže ljudima da se bolje brinu o sebi’, tvrdi Alyson Moadel, direktorica programa psihosocijalne onkologije.

Uzmite male predahe od sjedenja za stolom

‘Previše sjedenja može dovesti do metaboličkog sindroma (skup poremećaja koji uključuje poremećaj regulacije masti u tijelu, neosjetljivost na inzulin, povišen krvni tlak i trbušni tip debljine), a to povećava rizik od raka’, kaže doktorica Brigid M. Lynch. ‘Ako ustanete nakratko svakih pola sata, to može biti dovoljno da se smanje štetni učinci sjedenja’, dodaje.

Vodite više računa o dentalnoj higijeni

‘Loša dentalna higijena povećava rizik za upalu desni, gingivitis. Tijekom vremena česte upale mogu povećati rizik od raka’, kaže Marisa C. Weiss. Još jedan dobar razlog da redovito posjećujete zubara.

Pronađite dobrog liječnika

‘Nepristojan doktor može značiti lošije zdravlje za vas. Da bi pružili najbolju moguću njegu, liječnici trebaju imati dobre socijalne vještine jer za medicinu je ključan timski rad’, kaže Johns Hopkins.

Provjerite nedostaje li vam vitamina

Vitamin D pomaže da stanice u dojkama rastu normalno. Zatražite test krvi, a ako su razine vitamina D niske, liječnik vam može preporučiti dodatak vitamina D. Preporučenu dnevnu dozu ne treba povećati jer to može izazvati rak.

0 thoughts on “Nećete vjerovati što vas može zaštiti od raka!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *