Užasni uvjeti za život bake Marice

16072013maricaperšiæ2

STARA JOŠAVA – Marici Peršić (73) iz Stare Jošave život je dao iznimno trnovit i težak put, kojim ona prolazi kako zna i umije. Marica, naime, već 15-ak godina živi u staroj svlačionici bivšeg nogometnog kluba Iskrica iz Stare Jošave. Kako pričaju njeni sumještani, ta je svlačionica sagrađena kada je Iskrica ulazila u viši rang natjecanja, 70-ih godina prošloga stoljeća. Početkom 80-ih klub se ugasio, a svlačionice su zapuštene. Marica je dugo živjela s majkom Katom, a kad je ona umrla, njihova dotrajala kuća, koja je bila prekoputa igrališta, jednostavno se srušila. Marica se potom sklonila u jednu staru kuću na početku sela, a potom u današnju kućicu, gdje je živjela, kako kaže, sa svojim Đurom do prije pet godina. Nakon njegove smrti ostala je sama. Godinama je radila po nadnicama i to su joj bili jedini prihodi.

– Nismo imali gdje i došli smo u ovu kuću. Nije bogznašto, ali je krov nad glavom. Snalazim se nekako, imam 850 kuna socijalne pomoći i s time preživljavam. Nemam struje, vode ni plina, zimi se grijem na drva. Imala sam neku staru peć, a sada sam, evo, dobila novu. Vodu si nosim od susjeda u kanti – priča Marica, kojoj su nedavno pomogli i djelatnici javnih radova u čišćenju kuće i okućnice, a gradski Crveni križ dostavio joj je i nešto namještaja.

Marica nema braće ni sestara, ima samo u selu neku daljnju rodbinu. Kućica u kojoj živi ima dvije prostorije s najlonima na prozorima umjesto stakla. U jednoj su krevet, prastara vitrinica te peć na kojoj Marica kuha, a u drugoj kredenac i mali ormar. Ni jedna prostorija nema vrata, a kuća nema ni ulazna vrata. No, Marica je sretna s onim što ima, živi sa svojih 15 mačaka i, kaže, sve na vrijeme dobiju jesti.

– Moram jako zahvaliti gospodinu Željku iz Crvenog križa koji redovito dođe i pita je l’ što treba i uvijek nešto donese te malo priča sa mnom, što mi je posebno drago – nastavlja Marica.

– Što imam, imam. Neka je glava na ramenima i to je najvažnije. Snalazim se ja nekako, ide život – zaključuje Marica presretna što smo je posjetili i porazgovarali s njom.

0 thoughts on “Užasni uvjeti za život bake Marice”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *