Niži PDV – jednaka cijena lijekova?


Prvog radnog dana 2019. na snagu je stupio propis o nižem PDV-u na lijekove koji ne idu na recept s 25 na pet posto. To zvuči kao sjajna vijest, posebice za osobe treće životne dobi kojima su nažalost, visoke cijene lijekova svakodnevnica. No u da li je to doista tako? Uzeli smo si za zadatak da provjerimo kako je to zaista na terenu.

Budući da u Osijeku nema toliko mnogo ljekarna s različitim vlasnicima, uzeli smo si vremena i usporedili tri različita bezreceptna lijeka. Prvi lijek je u jednoj ljekarni jučer bio 22 kune povoljniji nego u susjednoj ljekarni, drugom je lijeku cijena ostala ista, a treći je jeftiniji nego lani. Isto tako se govorilo kako će se snižavanjem PDV-a na bezreceptne lijekove oni građanima postati, pa tako i dostupniji. Nažalost, građane je dočekala još kompleksnija situacija – nisu pojeftinili svi bezreceptni lijekovi, pojedinima je podignuta cijena tako da ih manji PDV nije pojeftinio, već je dobit proizvođača i dobavljača lijekova samo porasla, dok smo čak iz nekih ljekarni dobili neslužbene informacije kako su i od drugih farmaceutskih kuća dobili obavijest kako će povisiti cijene!

– Najbolje vam je obnoviti zalihe jer na robu koja je u ljekarnama ide stara cijena i sniženi PDV, ali kada budemo naručivali, onda će lijekovi onih proizvođača koji su rekli da će podignuti cijene biti skuplji – komentira nam jedna ljekarnica.

Službena obavijest o povišenju cijena u Hrvatsku ljekarničku komoru došla je zasad iz dvije kompanije.

– Država se odrekla svog dijela zarade, Ministarstvo financija odreklo se dijela svog profita da bi pacijentima lijek bio dostupniji, a na kraju proizvođači podižu cijene – komentira Ana Soldo, mag. pharm., predsjednica Hrvatske ljekarničke komore, potez pojedinih kompanija. J

Država se smanjenjem PDV-a na bezreceptne lijekove odrekla oko 90 milijuna kuna, a čini se upitnim hoće li svi ovi lijekovi doista pojeftiniti. Naime, izuzev ovih koji su najavili poskupljenja, što formalno što neformalno, u ljekarnama su neki lijekovi ostali – jednakih cijena.

Nadalje, velike razlike u cijeni istih lijekova već su jučer bile očite – spomenuti primjer s početka teksta odnosi se na tablete Prostamol Uno čije je pakiranje od 30 komada u ljekarni koštalo 88 kuna, a u specijaliziranoj prodavaonici desetak metara dalje 109,90 kuna. To je moguće jer je prodavaonica naručila taj lijek prema novoj višoj cijeni ili prodavaonica još nije korigirala cijene i stavila niži PDV. Jer automatsko snižavanje cijena dogodilo se promjenom PDV-a u ljekarnama budući da im je takvo softversko rješenje.

Ono što treba naglasiti je da, specijalizirane prodavaonice, kojih je u zadnje vrijeme sve više u kojima se također prodaju bezreceptni lijekovi nisu obvezne držati se propisane visine ljekarničke marže za njihovu prodaju i mogu “nabiti” svoju maržu. Kad se sve zbroji, taj potez države jest donio pojeftinjenje lijekova, ali ne svih i ne svuda pa sami pacijenti moraju istražiti kako da prođu jeftinije.