Nova mirovinska reforma


Dugo najavljivana mirovinska reforma trebala bi sljedeći tjedan ugledati svjetlo dana. Neki detalji reforme već su procurili u javnost, kao što su produljenje radnog vijeka do 67. godine za žene i muškarce od 2031., veća penalizacija prijevremenog umirovljenja, prilagodba beneficiranog radnog staža 21. stoljeću, uvođenje nacionalne mirovine i mogućnost da umirovljenici rade četiri sata.

Prijedlog prema kojem bi pravo na dodatak od 27 posto na mirovinu imali samo osiguranici koji bi štednju iz drugog stupa vratili u prvi izazvala je najviše pozornosti.

 

Ministar Marko Pavić komentiraoje za HRT da je prijedlog reforme blizu finalizacije, a da mu je cilj održanje sustava.

– Trebao bi donijeti povećanje mirovina za sadašnje umirovljenike kojima će se riješiti i dodatno zdravstveno osiguranje te rast od tri posto minimalnih mirovina. Omogućit ćemo rad od 4 sata sadašnjim i budućim umirovljenicima uz primanje cjelovite mirovine. Treba osigurati srednjoj generaciji, posebice ženama – dodatnih 500, 600 kuna kako bi im mirovine bile barem kao sadašnje. Trošak toga će iznositi 40 milijardi kuna – rekao je ministar.

Naglasio je kako treba osnažiti drugi stup za mlade, odnosno one koji će u njega ulagati cijeli život. Naglasio je kako nema govora o ukidanju drugog stupa, nego se ide s pravom izbora.

– Svakako treba reći da će 300 tisuća građana rođenih nakon 1962. godine primati mirovinu manju od minimalne i uz dodatak od 27 posto – objasnio je Pavić.

Ono što nam ta izjava jasno poručuje kako nas u budućnosti čeka još veća neimaština osoba treće životne dobi. Naime, podsjetimo, već danas za 968.682 umirovljenika prosječna mirovina iznosi 2.618,73 kn što je sramotno nisko. Dapače, čak oko 95.000 umirovljenika prima mirovinu koja u prosjeku iznosi 231,00 kn što je svakako nedovoljno na život. Upravo nam to pokazuje kako će u budućnosti biti još veća potreba zaprganizacijama poput Spiritusa koje pružaju besplatne usluge starijim osobama.